Flavonoïden

Flavonoïden zijn een uitgebreide groep stikstofvrije organische verbindingen met een typisch basisskelet die wijdverbreid zijn in het plantenrijk. Flavonoïden komen vooral voor in geneeskrachtige kruiden, fruit, groenten, zaden, noten en op planten gebaseerde dranken zoals thee en wijn. Zo komen ze veel voor in bosbessen, maar ook in bloemen, vruchten, bessen, cacao en groenten. Druiven bevatten 100 tot 135 milligram flavonoïden per 100 gram fruit. ARGAN DELIGHT olie bevat 300 milligram flavonoïden per 100 milliliter. Flavonoïden dragen ook in belangrijke mate bij aan de smaak van voedingsmiddel.  Zo hebben ze bijvoorbeeld een grote invloed op de kleur en het aroma van rode wijn.

Flavonoïden spelen een belangrijke rel in de plantenstofwisseling, voornamelijk als groeiregulatoren en bij de bescherming tegen ultraviolet

Licht, oxidatie en hitte. Door hun meestal bittere smaak helpen ze plantenetende insecten af te schrikken, maar omgekeerd helpen ze ook bij de bestuiving, door via de felle kleuren juist bepaalde insecten aan te trekken. Flavonoïden worden tot de secundaire plantenstoffen gerekend.

Flavonoïden zijn pigmentstoffen (kleurstoffen) en zijn daarom in veel gevallen verantwoordelijk voor de felle kleuren van veel fruit, groenten en bloemen, maar ook van de herfstkleuren van bladeren. De naam flavonoïde is afkomstig van het Latijnse woord “favus” (geel), en verwijst naar het gebruik van plantenstoffen voor het geel verven van wol, zijde of katoen. Flavonoïden kunnen echter veel meer kleuren bezitten dan alleen geel. De kleuren kunnen uiteenlopen van geel tot rood en donkerpaars.

De term “bio flavonoïden” verwijst naar biologisch actieve flavonoïden.

Rol in het menselijk lichaam

In het menselijk lichaam zijn ze essentieel voor de stofwisseling van vitamine C en in het handhaven van de integriteit van de capillairwanden.  Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten.